Domotica

Domotica

Wat domotica betreft, doet VDA Geveltechniek maar een klein onderdeel. Wij kunnen in bestaande deuren of schuifpuien elektrische sloten of elektrische drangers plaatsen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld een toegangsdeur van een flatgebouw of een toegangsdeur van een bedrijf. Daar kunnen we dan een elektrische dranger en een elektrische meerpuntssluiting in zetten. Als er iemand naar binnen wil, kunt u van binnen uit de deur openen en als de persoon binnen is gaat de deur automatisch weer dicht en vergrendeld de meerpuntssluiting zich vanzelf weer. Zo is de deur een stuk minder inbraak gevoelig, de deur sluit beter af zodat er geen regen en wind doorheen kan komen en de deur kan niet krom trekken.

Elektrische schuifpuien kun je met een afstandsbediening bedienen. Voor mensen in een zorginstelling die minder valide zijn of niet veel kracht meer hebben is het eenvoudig. Ze kunnen de schuifpui met 1 druk op de knop openen en op de gewenste opening laten staan. Nog een druk op de knop en de deur gaat weer dicht.

Domotica is een samentrekking van de woorden domus (Latijn voor huis) en telematica (telecommunicatie en informatica). Het begrip is een verzamelnaam voor technische voorzieningen, die ouderen of mensen met een handicap zorg uit handen kunnen nemen. Toepassingen waarbij op afstand apparatuur en woonfuncties (gordijnen, verwarming, zonwering ed.) kunnen worden bediend, zijn al langer bekend onder de noemer “omgevingsbesturing”. Het gaat bij domotica om de verdergaande mogelijkheid, om bestaande technische voorzieningen (verwarming, verlichting, intercom, alarm, electrische apparaten) binnen de woning, beter met elkaar samen te laten werken. De verwachtingen bij overheid en bedrijfsleven zijn tamelijk hoog gespannen.

Omgevingsbesturing en domotica

Ouderen en gehandicapten kunnen met domotica langer zelfstandig blijven wonen. Een woning waarin domotica is aangebracht, wordt tegenwoordig ook wel een ‘slim huis’ genoemd.

Dat kan een huis zijn, waarin u bijvoorbeeld door middel van afstandsbediening niet alleen de deur kan openen en sluiten, maar ook de gordijnen, zonweringen en ramen. Ook de verwarming, ventilatie, radio en televisie kunnen vanuit uw stoel of bed aan- en uitgeschakeld worden.

Zulke zaken vallen eigenlijk nog onder het begrip “omgevingsbesturing”. “Domotica” gaat nog een stukje verder. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk, om met één druk op de knop allerlei apparatuur in de woning uit te schakelen als u het huis verlaat. Waardoor er geen elektrische apparaten aan blijven, die mogelijk een gevaar kunnen opleveren. Denk aan bv. een kookplaat of koffie-apparaat.

In nieuwbouw- of renovatie situaties kan de aanleg van domoticasystemen gelijk worden meegenomen. Soms kunnen zonder ingrijpende verbouwingen dmv. draadloze systemen dergelijke zorgtoepassingen worden gerealiseerd in een bestaande situatie.

Deurbediening en alarmering

Wanneer er wordt aangebeld, hoort u niet alleen een geluidssignaal, maar wordt u tevens gewaarschuwd met behulp van een lichtsignaal. Ideaal voor als u de televisie of radio heeft aanstaan of als u slechthorend bent. U kunt op uw televisie zelfs vanuit uw stoel direct zien wie er voor de deur staat en vervolgens automatisch de deur openen.

Domotica kan ook worden toegepast worden om de veiligheid en de communicatie te verbeteren. Door middel van een infrarood sensor, reagerend op beweging, kan een alarm in werking worden gesteld.

Een aansluiting op een thuisalarm is ook handig bij kleine ongelukken in huis en andere ongemakken. Via een kleine, draagbare zender kunt u contact maken met de meldcentrale en/of hulppost. Die vragen wat er aan de hand is en kunnen zonodig snel hulp sturen. Bij goede installaties is de bediening van de verschillende toepassingen redelijk eenvoudig. Zeker wanneer de leverancier u op de juiste manier instrueert.