Periodiek onderhoud is een uitstekende investering

In de markt groeit de behoefte aan aluminium en kunststof ramen, deuren en schuifpuien, onder andere vanwege de uitstraling, gunstige prijs-kwaliteitsverhouding én het onderhoudsgemak van de materialen.

“Al komen gebouweigenaren voor wat betreft dat laatste voordeel nog regelmatig voor verrassingen te staan”, weet Albert van der Avoird, eigenaar van VDA Geveltechniek BV, specialist in hang- en sluitwerk. “Veel gebruikers geloven namelijk dat aluminium en kunststof ramen, deuren en schuifpuien onderhouds-VRIJ zijn, maar dat is allerminst het geval. Onder andere raam- en deurrubbers, ontwateringsgaten en hang- en sluitwerk hebben namelijk wel degelijk onderhoud nodig.”

Periodieke ‘APK’ voorkomt volgens Van der Avoird vroegtijdige slijtage. “Daarnaast resulteert regelmatig onderhoud in een hoger bedieningsgemak, voorkoming van tocht- en vochtklachten en een aanzienlijke levens-duurverlenging van hang- en sluitwerk en gevelelementen.”

Blijvend in optimale conditie

Afhankelijk van de leeftijd en conditie van de ramen, deuren en schuifpuien,
voert VDA Geveltechniek BV het periodiek onderhoud één-, twee of driejaarlijks uit. “Waarbij we steevast eerst de beglazing en panelen controleren op breuk en/of schade, waarna we het hang- en sluitwerk stellen. Zodat alle componenten weer vrij en optimaal functioneren”, vertelt Van der Avoird. “Hang- en sluitwerk en rubbers worden gesmeerd, ontwateringen worden gecontroleerd en gereinigd en waar nodig worden (kleine) reparaties uitgevoerd. Zo voorkomen we dat (delen van) het hang- en sluitwerk gaan vastzitten of – erger nog – kapot gaan, zodat de ramen en deuren helemaal niet  eer open- of dichtgaan. Op de lange termijn is dit dan ook een uitstekende investering.” Alle werkzaamheden worden bijgehouden in een onderhoudsrapport.

14.000 artikelen in voorraad

Naast onderhoud wordt VDA Geveltechniek BV regelmatig gecontacteerd bij schades door slijtage, inbraak of storingen. “Waar voorheen de oplossing al gauw werd gezocht in de aanschaf van een nieuw kozijn, ontdekt men nu steeds vaker de mogelijkheden van reparatie”, vertelt Van der Avoird. “Een verstandige keuze, want in maar liefst 98 procent van de gevallen kunnen we hang- en sluitwerk repareren of vervangen. Met meer dan 14.000 artikelen in voorraad variërend van sloten en sluitplaten tot scharnieren, drangers, brievenbussen en rubberen profielen doen we dit vaak al de volgende dag. Ook wanneer het slot al zo’n dertig jaar oud is. Waarna we graag het periodiek onderhoud voor onze rekening nemen.”